Ga direct naar de inhoud.

  • Maak gebruik van de mogelijkheden
Deel deze pagina op:

Schenken

Sinds de invoering van de nieuwe successiewet in 2010 is het schenken aan kinderen aantrekkelijker geworden. Dit komt vooral door de verruimde mogelijkheden om uw kinderen te helpen bij betalen van hun studie of huis. 


Belastingvrij schenken

Als u wil schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor een ander doel, dan mag u hen éénmalig een bedrag van € 31.813 (2024) geven zonder hierover belasting te betalen. Verder kunt u ongeacht hun leeftijd € 6.633 (2024) per jaar schenken aan kinderen zonder fiscale gevolgen. Grootouders mogen hun kleinkinderen elk jaar € 2.658 geven (2024). Deze schenkingen hoeven niet besteed te worden aan een specifiek doel.

Er geldt een aparte vrijstelling specifiek voor schenkingen van ouders naar kinderen. Eén daarvan is de verhoogde vrijstelling van € 66.628 (2024). Hiervan kan gebruikt worden gemaakt indien het bedrag wordt aangewend voor een dure studie van een van uw kinderen. Het gaat daarbij om studies die meer dan € 20.000 per jaar kosten. De vrijstelling geldt alleen voor schenkingen aan kinderen in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar. 

Ook niet belastingvrij schenken aan kinderen vaak interessant

Maar ook niet belastingvrij schenken aan kinderen kan aantrekkelijk zijn omdat het fiscaal vaak gunstiger is dan nalaten. Een voorbeeld: voor bedragen boven de grens van belastingvrij schenken aan kinderen heft de fiscus tot € 152.368 (2024) een schenkingsbelasting van 10%, daarboven 20%. Pas echter op met schenken aan kinderen die een bijstandsuitkering hebben. De kans is groot dat zij het geld moeten afdragen aan de belastingdienst. En in het slechtste geval klopt de fiscus ook nog bij u aan voor de heffing over uw schenking.

Wacht niet te lang

Wacht ook niet tot het laatste moment met schenken aan kinderen: de fiscus kan giften, die binnen een half jaar voor het overlijden zijn gedaan, terugdraaien. Zelfs als u met regelmaat aan dezelfde begunstigde schenkt! Een belangrijke vraag is verder of u het vermogen kunt missen, nu en in de toekomst. Want als u ziek wordt en zelf zorg moet inkopen, kan dat veel van uw kapitaal vergen. En hebben uw kinderen het geld eigenlijk wel nodig of kunt u het beter aan de kleinkinderen schenken?

Op papier schenken aan kinderen

Ook als u niet over vrij kapitaal beschikt, kunt u schenken aan kinderen. Dat kan met een zogenaamde schenking op papier. Die kan later worden vereffend met bijvoorbeeld uw nalatenschap. U moet dan wel elk jaar een rentevergoeding betalen aan de begunstigde. Of deze mogelijkheid interessant is voor u, is een minder eenvoudige rekensom. Voor een schenking op papier moet u namelijk een notariële akte laten opstellen met de kosten van dien.

Goed advies

Wel of niet -belastingvrij- schenken aan kinderen is dus vooral een zaak van zorgvuldige financiële planning. Wij kunnen u erover adviseren. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen, zijn:
• Moet u wel schenken aan kinderen en zo ja, hoeveel en hoe vaak?
• Wat wilt u bereiken met schenken aan kinderen?
• Hebben de begunstigden het wel echt nodig en -als er sprake is van een bijstandssituatie- wat zijn dan de risico’s dat het geld in de gemeenschapskas verdwijnt?
• In het geval van niet belastingvrij schenken: wie betaalt de fiscus?

  • “Het is fijn om te krijgen en fijn om te geven.”

Wilt u meer informatie over schenken?

Neem dan contact op met Björn de Haan RLP, Frans van Munnen CFP® BPLA of Eric de Bruin RLP
070 - 354 87 79

Björn de Haan RLP

Björn de Haan RLP

- Gecertificeerd Life Planner
- Bachelor in Pensions and Life Assurance
- Erkend Hypotheekadviseur
- Verzekeringen
- Pensioenadvies
- Life style planning

Frans van Munnen CFP<sup>®</sup> BPLA

Frans van Munnen CFP® BPLA

- Pensioen advies
- Estate Planning
- Training en Coaching
- Gecertificeerd financieel planner
- Bachelor in Pensions and Life Assurance

Eric de Bruin RLP

Eric de Bruin RLP

- Gecertifieerd Life Planner
- Hypotheekadvies
- Vermogensregie

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: