Ga direct naar de inhoud.

  • Er is veel mogelijk
Deel deze pagina op:

Nieuwe hypotheekregels

De afgelopen jaren is er veel veranderd aan de hypotheekregels. Waar moet u rekening mee houden?


Nieuwe regels renteaftrek

De belangrijkste verandering is de beperking van de renteaftrek. Sinds 2013 mag u alleen nog maar hypotheekrente aftrekken bij uw belastingaangifte als u de lening in 30 jaar helemaal aflost volgens tenminste een annuïtair schema. Deze regel geldt niet als u voor
1 januari 2013 al een hypotheek had. Maar als u gaat verhuizen naar een duurder huis krijgt u er wel mee te maken. Het deel van uw nieuwe hypotheek dat hoger is dan uw oude hypotheek, valt onder de nieuwe regels.

Fiscaal gunstig sparen

Met de beperking van de renteaftrek is ook het fiscaal gunstig sparen voor nieuwe gevallen afgeschaft. Ook dit geldt echter alleen als u voor het eerst een huis koopt. Als u voor 1 januari 2013 al een hypotheek had en spaarde voor aflossing verandert er niets. Als u een nieuw huis koopt mag u deze spaarpot meenemen en verder sparen. U mag het bedrag dat u bij elkaar gaat sparen alleen niet verhogen.

Bank mag minder aflossingsvrij uitlenen

Banken mogen sinds midden 2011 niet meer dan de helft van de waarde van uw huis aflossingsvrij aan u uitlenen. Vroeger was er geen grens aan het deel van de lening dat aflossingsvrij mocht zijn.

Dit kan ertoe leiden dat u als u een nieuw huis koopt moet gaan aflossen op een deel van de hypotheek die nu nog aflossingsvrij is. Hierdoor krijgt u te maken met extra hoge maandlasten. Daar staat tegenover dat uw hypotheekschuld daalt. Hierdoor kan de rente die u moet betalen lager zijn.

Minder lenen dan vroeger

De regels voor de hoogte van de hypotheek zijn aangescherpt. Dit moet voorkomen dat huishoudens en banken te grote risico’s lopen. Hoeveel de bank u mag lenen is afhankelijk van uw inkomen en de waarde van uw nieuwe huis. Een geldverstrekker mag u maximaal 100 procent van de waarde van het huis lenen. Soms mag er worden afgeweken van deze norm. Dit kan bijvoorbeeld als u een restschuld heeft.

Advies op maat

De precieze gevolgen van de nieuwe hypotheekregels zijn sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij kunnen de verschillende mogelijkheden precies voor u doorrekenen en u helpen bij het maken van een goede keuze.

  • “Ook met de nieuwe hypotheekregels is er nog veel mogelijk.”

Wilt u een passend hypotheek advies?

Neem dan contact op met Björn de Haan RLP of Eric de Bruin RLP
070 - 354 87 79

Björn de Haan RLP

Björn de Haan RLP

- Gecertificeerd Life Planner
- Bachelor in Pensions and Life Assurance
- Erkend Hypotheekadviseur
- Verzekeringen
- Pensioenadvies
- Life style planning

Eric de Bruin RLP

Eric de Bruin RLP

- Gecertifieerd Life Planner
- Hypotheekadvies
- Vermogensregie

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: