Ga direct naar de inhoud.

 • Regel het nu, voor later
Deel deze pagina op:

Pensioen voor ZZP, eenmanszaak of VOF: zelf regelen!

Als u als ZZP’er werkt, een eenmanszaak heeft of een VOF, kunt u geen gebruik maken van een pensioenregeling. Om er toch voor te zorgen dat u straks over pensioen beschikt, is er een aantal andere mogelijkheden. U kunt op uw balans een reservering te maken. Deze fiscale reservering heet een oudedagsreserve.

U kunt ook met privégeld een oudedagsvoorziening opbouwen. Dit kan door middel van een lijfrente in de vorm van een verzekering of een spaar- of beleggingsrekening. Een lijfrente is een product gekoppeld aan je ”lijf”. Binnen fiscale kaders bouw je vermogen op. Dit vermogen kan later tot een uitkering komen in de vorm van periodieke uitkeringen.

Een andere manier is eenvoudig te sparen. Er zijn dan geen directe fiscale voordelen en u betaalt mogelijk belasting over het opgebouwde vermogen.


DGA:  keuze voor pensioen in eigen beheer afgeschaft.

Vanaf 1 juli 2017 kunt u niet langer pensioen in eigen beheer opbouwen. U kunt ook geen bedragen meer toegvoegen aan pensioenvoorzieningen die eerder in eigen beheer zijn gevormd. Het eigen beheer voor de DGA wordt de komende jaren 'uitgefasserd'. In het per 1 april 2017 aangenomen wetsvoorstel zijn drie mogelijkheden opgenomen:

 • Afkoop (met tot en met 2019 een korting op het te betalen belastingtarief)
 • Omzetten naar een Oudedagsverplichting
 • Behoud van de eigen beheer toezegging zonder verdere opbouw

Wat te doen met de in eigen beheer opgebouwde pensioenreserve is niet met een standaard antwoord af te doen. De persoonlijke omstandigheden zijn van grote invloed op de keuze. Dit vraagt om een zorgvuldige en persoonlijke afweging. Wij zoeken de best passende oplossing waarbij rekening wordt gehouden met de fisacle en jurische spelregels,

Tenslotte heeft u nog steeds de mogelijkheid om privégeld voor de oudedag op te bouwen. Dit kan onder andere door middel van een lijfrente in de vorm van een verzekering of een spaar- of beleggingsrekening. 

Pensioen voor werknemers

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw werknemers. Het pensioen goed regelen is een taak voor u als werkgever. Wij kunnen u helpen met het opzetten en beheren van een pensioenregeling die bij uw bedrijfscultuur past.

Heeft u al een pensioenregeling, dan komen er veel veranderingen op u af. De pensioenleeftijd is per 1 januari 2018 verhoogd naar 68 jaar, de staffels voor beschikbare premies wijzigen en zo zijn er tal van zaken. Wij kunnen de huidige pensioenregeling analyseren en een voorstel doen voor aanpassingen.  

Wij helpen u graag

Hoe ziet de toekomst van uw bedrijf en van uzelf eruit? Kunt u met de huidige pensioenafspraken straks uw wensen en ambities realiseren?
De materie rondom pensioenen was al ingewikkeld en is er door de aangekondigde wijzigingen niet eenvoudiger op geworden. Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van uw financiële situatie en het realiseren van uw toekomstplannen.

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn:

 • Het bepalen van uw financiële doelen en hoe u deze kunt bereiken
 • Inkomensplanning, waaronder pensioenplanning
 • Vermogensopbouw en -bescherming
 • Bedrijfsoverdracht / ondernemingsplanning
 • Het duiden van de gevolgen van belangrijke levensgebeurtenissen
 • Estate planning
 • Budgettering
 • Beleggen op korte, middellange en lange termijn en asset allocatie / portefeuille-opbouw
 • Zakelijk én persoonlijk
 

Voor wie werken wij?

Wij werken voor iedereen die een weloverwogen pensioenplanning wil maken. Wij kunnen gespecialiseerde kennis bieden aan:

 • accountants
 • notarissen
 • advocaten
 • bedrijfsadviseurs
 • tussenpersonen

Wij geven informatie over het opzetten, wijzigen, beheren en communiceren van (collectieve) pensioenregelingen aan:

 • Zelfstandig ondernemers
 • Directeur- grootaandeelhouders
 • Werkgevers
 • Ondernemingsraden
 • “Pensioen is iets waar ik nooit over heb nagedacht. Je leest er tegenwoordig veel over en ik besloot me er maar eens in te verdiepen.”

  Martin van der Hout – Van der Hout Logistics

  Martin (52 jaar) is directeur van Van der Hout Logistics en is een druk bezet man. Hij werkt al z’n hele werkzame leven in de vervoersbranche. Hij heeft een vervoersbedrijf met 6 man personeel.

  'Ik ben begonnen als vrachtwagenchauffeur en heb tot mijn 32e met losse arbeidscontracten voor verschillende bedrijven gewerkt. Daarna ben ik in vaste dienst gekomen en ben ik begonnen met de opbouw van pensioen. Ik heb er nooit zo over nagedacht of ik na mijn pensioen voldoende geld zou hebben. Maar door de berichten in de media over pensioenen ben ik wakker geschud. Via mijn pensioenoverzicht kreeg ik inzicht in mijn opgebouwde pensioen. Het was wel duidelijk dat ik er na mijn pensionering flink op achteruit zou gaan. Dat was even schrikken.'

  'Pensioen is geen dagelijkse kost voor mij. Daarom heb ik advies ingewonnen. Frans van Munnen heeft mij inzicht gegeven in mijn situatie en in de verschillende mogelijkheden om mijn pensioen aan te vullen. Hij heeft de zaak ook voor mij geregeld. De pensioenregeling voor mijn medewerkers bleek veel beter te kunnen. Dus dat hebben we ook meteen onder de loep genomen. Frans heeft met elke medewerker individueel over haar of zijn situatie gesproken.'

  'Hoewel het nog lang niet zover is, weet ik dat ik na mijn pensioen de zaak goed op de rit heb staan’.

Wilt u advies over een (collectieve) pensioenregeling?

Neem dan contact op met Björn de Haan RLP of Frans van Munnen CFP® BPLA
070 - 354 87 79

Björn de Haan RLP

Björn de Haan RLP

- Gecertificeerd Life Planner
- Bachelor in Pensions and Life Assurance
- Erkend Hypotheekadviseur
- Verzekeringen
- Pensioenadvies
- Life style planning

Frans van Munnen CFP<sup>®</sup> BPLA

Frans van Munnen CFP® BPLA

- Pensioen advies
- Estate Planning
- Training en Coaching
- Gecertificeerd financieel planner
- Bachelor in Pensions and Life Assurance

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: