Ga direct naar de inhoud.

Deel deze pagina op:

Leennormen 2016 iets ruimer

foto Leennormen 2016 iets ruimer

Loan-to-income
Het Nibud heeft berekent wat de financiële gevolgen zijn van een aantal wijzigingen in 2016. Te denken valt dan aan de verlaging van de loan-to-value naar 102% en de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de 4e schijf naar 50,5%. Er is rekening gehouden met een gemiddelde loonstijging van 1,4%. Na doorrekening is de conclusie dat een consument over het algemeen iets meer of net zo veel hypotheek kan krijgen dan in 2015, maar de lagere inkomens net iets minder. Dit laatste heeft vooral te maken met de sterkere afbouw van toeslagen.

Tweeverdieners
Tot 2012 werd voor het bepalen van de woonquote (=financieringslastpercentage) bij tweeverdieners enkel gekeken naar het hoogste inkomen. Vanaf 2012 wordt één derde van het laagste inkomen opgeteld bij het hoogste inkomen om de woonquote te bepalen. Het Nibud stelt voor om vanaf 2016 het laagste inkomen voortaan voor de helft mee te nemen voor het bepalen van de woonquote. Dit financieringslastpercentage mag vervolgens toegepast worden op het totaalbedrag van beide inkomens.

Aandachtspunten

  • Per 1 juli 2016 wordt de maximale hypotheek met NHG verder verlaagd van € 245.000 naar € 225.000. 
  • De maximale hypotheek op basis van de waarde van de aan te kopen woning, de Loan to Value, wordt in 2016 verlaagd van 103% naar 102% van de marktwaarde van de woning. Dit betekent dat de huizenkoper weer meer eigen geld moet investeren. In de situatie dat de aankoopprijs hoger is dan de (getaxeerde) marktwaarde moet nog meer extra eigen geld worden ingebracht De maximale LTV is tenslotte 103% van de marktwaarde en niet van de aankoopprijs.

« terug

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: