Ga direct naar de inhoud.

Deel deze pagina op:

Slim schenken. Hoe doe je dat?


foto Slim schenken. Hoe doe je dat?


Schenkbelasting en erfbelasting
Er is belasting verschuldigd over geld dat u aan uw kinderen schenkt. Eigenlijk is dat vreemd, het is namelijk netto geld waar vaak al meerdere keren belasting over is betaald. Bij het weggeven wordt er ‘schenkbelasting’ geheven. Bij vermogensoverdracht na overlijden moet ‘erfbelasting’ worden betaald.
In beide situaties kan gebruik worden gemaakt van een vrijstelling. Over het meerdere is dan belasting verschuldigd. Door slim te schenken kunt u de belastingdruk zo laag mogelijk houden.

Wanneer bent u belasting verschuldigd over een schenking?

Er is pas schenkbelasting verschuldigd bij een schenking aan de kinderen vanaf 5.304 euro per jaar. Voor schenkingen aan anderen (ook aan kleinkinderen) is de vrijstelling lager, namelijk 2.122 euro.
Voor schenkingen boven de vrijstelling zijn de kinderen 10 procent schenkbelasting verschuldigd. Kleinkinderen betalen 18 procent. Schenkingen aan anderen dan de kinderen of kleinkinderen wordt belast met 30 procent. Bij schenkingen vanaf 121.903 euro zijn de tarieven hoger.
Voor schenkingen aan kinderen ten behoeve van de eigen woning of een opleiding zijn er onder voorwaarden ruimere mogelijkheden. Maar er zijn ook andere manieren om vermogen over te dragen. Bijvoorbeeld door ‘schulderkenning’. Hierbij kunt u een bedrag beschikbaar stellen voor uw kind, zonder dat het geld al worden overgedragen. Door de complexiteit kunt u het beste vooraf advies inwinnen.

Een familiehypotheek afsluiten

Ook een familiehypotheek kan interessant zijn. U leent uw zoon of dochter een bedrag om een huis te financieren. Als uitlener heeft u het voordeel dat u een hogere rentevergoeding krijgt in vergelijking met sparen. Die hogere rente is voor u onbelast, omdat het hier gaat om 'rendement op vermogen'. Voor uw kind is de betaalde rente gewoon aftrekbaar als 'hypotheekrente'.  Bovendien heeft u de vrijheid om voor uw kind gunstige voorwaarden af te spreken.  
Er zijn dus meerdere manieren om vermogen over te dragen. Per 2017 komt er ook nog een extra mogelijkheid bij. Namelijk belastingvrij tot 100.000 euro schenken voor het kopen van een huis. Door slim schenken kunnen hoge fiscale claims voorkomen worden.

Stel niet uit tot later

Wilt u slim schenken, dan is het raadzaam om er niet te laat mee te beginnen. Heeft u advies nodig, bel ons dan gerust.  

« terug

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: