Ga direct naar de inhoud.

Deel deze pagina op:

Hoeveel pensioen bouwt u op?

foto Hoeveel pensioen bouwt u op?

Voor werknemers die al bij dezelfde werkgever werken sinds ze de schoolbanken verlaten hebben is het relatief eenvoudig. Het wordt lastiger door wisselingen van werkgever. De oude overzichten van vorige werkgevers erbij pakken zal ook niet veel verheldering geven. Dat geldt zeker als de rechten in een ver verleden opgebouwd zijn. De overzichten die vroeger werden verstrekt zijn namelijk niet eenvoudig leesbaar. Hierin hebben verzekeraars en pensioenfondsen grote stappen gezet. De jaarlijkse overzichten zijn nu helder.

Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering
Bij het opbouwen van pensioenrechten wordt er rekening gehouden met de AOW-uitkering. Deze uitkering krijgt u vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Het is een percentage van het minimumloon. Partners krijgen bijvoorbeeld ieder 50 procent en samen dus 100 procent. Een alleenstaande heeft recht op 70 procent van het minimumloon. Wie geen aanvullend pensioen heeft opgebouwd, krijgt dus alleen een uitkering uit de AOW.

Hoeveel pensioen krijgt u van vorige werkgevers?
Jaarlijks krijgt u een overzicht van uw huidige pensioenregeling. Over zogenaamde slapende rechten krijgt u eens per vijf jaar een overzicht. Toch is het mogelijk om hier inzicht in te krijgen zonder de papieren op te zoeken. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u de opgebouwde rechten inzien. Ook de rechten opgebouwd in vorige pensioenregelingen krijgt u inzichtelijk. U ziet wat u vanaf pensioengerechtigde leeftijd uitgekeerd krijgt. Van de huidige regeling ziet u wat er tot op heden opgebouwd is en wat u nog kunt opbouwen tot uw pensioendatum. U kunt zelfs inzien wat de nabestaanden aan pensioen uitgekeerd krijgen na uw overlijden. Het inloggen gaat met de DigiD code.

Wat heeft u nodig na pensionering?
Er wordt vaak gezegd dat veel werknemers een pensioentekort hebben omdat ze geen 70 procent van het laatstverdiende loon ontvangen vanaf de pensioendatum. U weet pas wat u tekort komt als u weet hoeveel inkomen u nodig heeft. Hierbij speelt bijvoorbeeld de eigen woning een grote rol. Is deze afbetaald op de pensioendatum? Ook is het belangrijk om te kijken naar het risico van overlijden en de wensen na pensionering. Wilt u direct na uw pensioendatum gaan reizen? Het moet financieel wel mogelijk zijn.

Een pensioentekort (deels) dichten
Een opgelopen pensioentekort gaat u niet meer dichten binnen de pensioenregeling zelf. Eventueel zijn er mogelijkheden met het overdragen van oude pensioenrechten naar de huidige pensioenregeling. Een andere optie is om lijfrentekapitaal op te bouwen. Zodra u met pensioen gaat kunt u van het opgebouwde kapitaal een periodieke uitkering aankopen. De inleg is onder voorwaarden aftrekbaar en bij het uitkeren wordt er weer belasting op ingehouden.
Meer weten of persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op.

« terug

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: