Ga direct naar de inhoud.

Deel deze pagina op:

Uw zorg goed geregeld

foto Uw zorg goed geregeld

Basiszorg voor iedereen
Iedereen is verplicht om minimaal de basisverzekering af te sluiten. Dit is de standaard zorgverzekering waaruit de meest noodzakelijke zorg wordt betaald. Uit deze verzekering worden de behandelingen van de huisarts betaald, maar ook ziekenhuisopnames en spoedeisende hulp. Voor veel dekkingen in de basisverzekering geldt dat elk jaar eerst het eigen risico 'vol' gemaakt moet worden.

Dit is niet het geval voor de kosten van de huisarts, maar wel voor ziekenhuisopnames en spoedeisende hulp. De eerste 385 euro van deze kosten betaalt u dus elk jaar zelf. Tot u het eigen risico 'vol' hebt gemaakt. En daarna komt het meerdere voor rekening van de zorgverzekeraar.

Lagere zorgpremie? Weet wat u doet
Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorgverzekering te verlagen. Eén daarvan is kiezen voor een hoger eigen risico. U kunt ook kiezen voor een naturapolis of een beperkt pakket aan vergoedingen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op de premie. Maar of dat altijd verstandig is?

Eigen risico verhogen
Standaard geldt er een eigen risico van 385 euro. U kunt ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen met bedragen tussen de 100 en 500 euro. De verzekeraar beloont u hiervoor met een korting op de premie. De hoogte van de korting verschilt per verzekeraar. Verhoogt u uw eigen risico met 500 euro, dan levert dat een korting op de premie op van gemiddeld 200 euro. Maar weet wat u doet, want u kunt in de loop van het jaar een forse rekening krijgen. Bezoekt u bijvoorbeeld in het jaar een specialist, dan betaalt u de eerste 885 euro van de nota zelf. Dat is in een keer een hoge kostenpost. Als u voorgaande jaren geen of nauwelijks medische kosten heeft gemaakt, kunt u het overwegen. Maar besef wel dat die 885 euro beschikbaar moeten zijn voor het geval u toch hoge medische kosten moet maken. Wat dat betreft is het dus eigenlijk een gok.

Natura- of restitutiepolis
Er is nog een keuze: een natura of een restitutieverzekering. Een natura polis (of een budget- of combinatiepolis) is een voordeliger optie. Maar ook deze keuze heeft consequenties.

Kiest u voor een naturapolis, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten alleen als u naar een zorgverlener gaat waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Gaat u naar een ziekenhuis of een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan moet u een deel van de kosten zelf betalen. Dit is vaak 20% van de hele rekening.

Bij een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze. U hoeft dus niet te kijken naar de contracten die uw zorgverzekeraar met de zorgverlener heeft afgesloten. Let wel op: gaat het om overdreven dure zorgkosten? Bijvoorbeeld omdat u naar een dure privékliniek bent geweest? Dan moet u soms een gedeelte van de rekening zelf betalen.

Vergoedingenpakket
Zorgverzekeraars hebben allemaal hun eigen manier van verzekeren. Waar de een alternatieve geneeswijzen erg belangrijk vindt, hecht de andere verzekeraar weer meer belang aan onbeperkte medicijnkeuze. Specialistische hulp, zwangerschap, fysiotherapie, orthodontie, buitenlanddekking, de verschillen zijn groot. 

Eigenlijk is de enige juiste polis de polis die dekking geeft op alle manieren die u van belang vindt. Het eigen risico kán daarbij een rol spelen. Maar beter is het om goed te kijken naar de soort dekking die u zoekt. Wie daar even goed voor gaat zitten, kan best verantwoord op zijn premie besparen. Met het programma kunt u daar eenvoudig en goed inzicht in krijgen. En komt u er niet uit? Dan helpen we u graag.

Nog even tijd
Overstappen kan tot 1 februari 2017. Stapt u vóór 1 januari 2017 over naar een andere verzekeraar, dan wordt uw huidige ziektekostenverzekering automatisch voor u geregeld. Regelt u de overstap in januari, dan moet u zelf uw huidige verzekering opzeggen. Het opzeggen dient u wel vóór 1 januari 2017 te hebben gedaan. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

« terug

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: