Ga direct naar de inhoud.

Deel deze pagina op:

Hypotheek in 2017. Wat gaat er veranderen?

foto Hypotheek in 2017. Wat gaat er veranderen?

Nog maar 101 procent lenen
De tijd dat bij het kopen van een huis de kosten volledig konden worden meegefinancierd is al lang voorbij. Ieder jaar wordt de grens verder verlaagd. Vanaf 2017 mag nog maar één procent aan kosten mee worden gefinancierd met de hypotheek. Wie een woning koopt van 250.000 euro mag dan nog maar 2.500 euro van de bijkomende kosten in de hypotheek opnemen. Dit maakt het kopen van een huis zo langzamerhand een lastige missie. Het hebben van eigen geld wordt daarom steeds belangrijker.

Huiseigenaren met een hoog salaris krijgen minder terug
Tot een paar jaren geleden kon de betaalde hypotheekrente worden afgetrokken in de hoogste belastingschijf, tenminste als de top van uw inkomen hierin viel. Dat kan niet meer. De hoogste belastingschijf (ruwweg bij €67000 inkomen) kent een belastingtarief van 52 procent. Dit jaar hebben huiseigenaren met een inkomen in deze schijf recht op 50,5 procent aan belastingvoordeel. In 2017 zakt dit percentage naar 50 procent. Voor de meesten is het een klein verschil in teruggave, maar de verlagingen blijven jaarlijks doorgaan totdat ze de hypotheekrente nog maar kunnen aftrekken tegen 38 procent.

NHG bedrag gaat omhoog
Het is niet alleen maar slecht nieuws. Meer huizenkopers kunnen gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie. U mag in 2017 maximaal een huis kopen van 245.000 euro om aanspraak te kunnen maken op NHG. Dit brengt verwarring, want de grens lag in 2016 ook al op 245.000 euro. Het grote verschil is dat de rekenregels veranderen. Op dit moment mag de hypotheek inclusief kosten niet hoger zijn dan 245.000. En bij dat hypotheekbedrag ligt de koopsom voor de woning dus ietsje lager. Vanaf volgend jaar zal de maximale leensom met NHG gekoppeld worden aan de koopprijs van de woning. En wanneer die koopsom 245.000 euro bedraagt, zal de hypotheek (plus 1% kosten) dus ietsje hoger kunnen liggen.


Kinderen helpen aan een huis
Na 1 januari wordt het weer mogelijk om eenmalig belastingvrij tot 100.000 euro te schenken aan uw kinderen. Ze moeten het bedrag wel gebruiken voor de eigen woning. Met dat bedrag mogen ze dus een bestaande hypotheek verlagen, of ze gebruiken het bedrag om te verbouwen of als extra eigen geld bij de aankoop van een woning. Er zijn wel voorwaarden. De ontvanger van het geld mag niet ouder zijn dan 39 jaar. Eventueel worden eerdere schenkingen verrekenend. U mag ook schenken aan iemand anders dan uw kinderen. Het hoeft natuurlijk geen 100.000 euro zijn. Minder mag ook.

« terug

pluijmadvies.nl

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

070 - 354 87 79
info@pluijmadvies.nl

Volg ons op:

Kunnen wij u helpen?

×

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag: